Tips på användningsområden med dragremmar

Tips på användningsområden med dragremmar

Tips på användningsområden med dragremmar – Denna artikel är menad att ge dig lite inspiration för hur du ska använda remmarna. Först några klassiska situationer där dragremmar används.

Marklyft med dragremmar

I marklyft lyfter du skivstången från marken med raka armar. Eftersom du behåller tyngdpunkten relativt lågt är det här lätt att använda dragremmar som hjälpmedel. Tips på användningsområden med dragremmar

Tips på användningsområden med dragremmar – Skivstångsrodd

Skivstångsrodd är en typisk intensiv situation där det kan vara bra med dragremmar om du har problem med greppet. Du kommer antagligen kunna göra betydligt fler repetitioner om du kan avlasta greppet när det inte håller längre. För hög effektivitet bör du göra lyftet från golvläget och lyfta genom att dra bak armbågarna.

Chins / Pulls med dragrem

Namnet chins eller räckhäv kommer som du nog vet från att du lyfter dig upp till hakan med hjälp av en stång. För att öka belastningen kan man dessutom bära extra tyngder. Här måste vi reda ut lite begreppsförvirring: på svenska säger man ibland chins för alla sorters pull-ups, oavsett vilken handfattning man har. Internationellt menas vanligen bara att du lyfter med handflatan mot ansiktet när du gör ‘chins’ och att du lyfter med handflatorna från ansiktet för “vanliga” pulls.

Om du aldrig har sett det göras med dragremmar förut kanske det inte är uppenbart, men naturligtvis kan du även använda dem när du lyfter dig själv istället för stången, med pulls eller chins. Principen är densamma: linda dragremmen så att den går över stången och möter fingrarnas grepp från andra hållet. Slut sedan handens grepp om remmen så att handleden delar tyngden med handgreppet.

Tips på användningsområden med dragremmar – Shrugs

Med shrugs är greppet i allmänhet fixerat i en konstant vinkel och du vill koncentrera dig på att lyfta tyngden med axlarna. Självklart är då ett bra grepp praktiskt och ger dig möjlighet till intensivare muskelträning.

Andra dragövningar

Det är inte bara i klassiska övningar med stång som du kan ha nytta av att öka din greppstyrka. Även vissa träningsmaskiner där du bara belastar genom att dra tyngden mot dig går att använda med dragremmar, förutsatt att remmen sitter bra på greppet. Latsdrag är ett bra exempel, ett annat är kabelrodd. Det alla dessa övningar har gemensamt är att du för att få en effektiv aktivering i rygg, axlar och överarmar kan använda dragrem, och att du inte hindras av att fixera greppet.

Det är naturligtvis olika i vilka situationer du upplever att du blir hjälpt av dragremmar, eftersom förhållandet mellan greppstyrkan och muskelstyrkan är individuellt. Som regel bör du undvika att använda dragrem i situationer där du antingen behöver trycka vikten från dig eller kan skadas av att fånga en tyngd felaktigt med handleden. Annars finns det gott om utrymme för eget experimenterande. Varför använda dragremmar?