Varför använda dragremmar?

Varför använda dragrem?

Varför använda dragremmar – Vad gör ett par dragremmar för din styrketräning?

Jo, framförallt handlar det om att ge dig ett bättre grepp vid lyft av skivstänger och liknande. Det är helt enkelt en genväg till att låta kroppen lyfta tyngre vikt än du kan greppa utan remmar, och därför gör de att du kan pressa träningen av överkroppen och muskelaktiveringen till en ny nivå. Varför  använda dragremmar

Varför använda dragremmar – Greppet den svagaste länken

Låt oss nu säga att du vill bygga muskler och styrka framförallt i överarmar och axlar. Detta görs bland annat genom chins och marklyft. Om du målmedvetet vill träna musklerna i överarmarna så kommer du förr eller senare komma till en gräns när dina underarmar och händer inte längre orkar greppa och hålla kvar stången. Det är helt enkelt den svagaste länken i kedjan. Du kan till exempel jämföra det med att bära något tungt med ett obekvämt handgrepp: ofta blir du då tvungen att sätta ner det du bär. Inte för att musklerna i armar och axlar inte orkar. Du kanske inte ens är trött där, utan det problem du känner av är att händer och underarmar säger ifrån.

Vill du byta grepp, men kan inte

Ofta känner du då att du vill byta grepp. Detta problem är särskilt akut vid övningar där du inte har möjlighet att byta grepp. Ett annat tillbehör, förutom dragremmen, som ofta används vid denna typ av grepproblem är magnesium, men dragremmar är effektivare när det gäller att öka kapaciteten och så fort som möjligt maximera muskelaktiveringen.

Naturligtvis finns det även situationer när du inte vill använda just remmar. En dragrem är förstås bara till nytta i övningar där du drar/lyfter vikten mot kroppen, inte när du skjuter ifrån. Ett annat exempel är om du tränar för att göra lyft där du inte får använda dragremmen på tävling, eftersom du då riskerar att överskatta din greppstyrka. För bästa resultat rekommenderas att du tar erfaren hjälp i att utforma ett träningsprogram som passar just dig.

Varför använda dragremmar – Effektiv träning

Sammanfattningsvis: Om du ska prioritera muskelaktivering i rygg, axlar och överarmar, är dragremmar ett sätt att effektivisera denna träning. Du tränar helt enkelt musklerna med högsta möjliga aktivering istället för att begränsas av greppstyrkan. Detta kan naturligtvis även kombineras med att även göra andra typer av träningsprogram. Greppstyrkan / underarmar bör tränas minst 1 ggr i veckan som ett eget träningspass precis som övriga muskelgrupper.

Hur vet jag när jag behöver dragremmar?

Tecken på att det kan vara bra att använda remmar är just när du känner att det är greppstyrkan som hindrar dig från att aktivera musklerna i resten av kroppen. Du kan med andra ord ofta vara i en situation där du bara vill använda dem i vissa specifika tunga situationer men tycker att du klarar dig bra utan i andra. När du känner att greppet har fått nog men musklerna fortfarande vill köra fler repetitioner, växla då till dragremmar och fortsätt. På så sätt kan du nå (och flytta) gränsen både för din greppstyrka och för din lyftkapacitet. Läsa mer om dragremmar ?