Hur använder jag dragremmar

Hur använder jag dragremmarna?

Hur använder jag dragremmar – Det lättaste sättet att lära sig använda dragremmar är naturligtvis att öva tillsammans med någon erfaren användare. Här följer några grundprinciper för hur du ska ta på och använda dragremmen. Hur använder jag dragremmar?

Trä på dragremmen

En dragrem har typiskt sett antingen en ögla eller kardborrband som fästanordning.

Med en ögla trär du dragremmen en gång genom den lilla öglan så att du bildar en stor ögla och låter den lösa änden hänga. Trä den stora öglan över handleden och dra åt den så att den ligger tätt mot handleden. Om remmen har kardborrband fäster du istället remmen med kardborrbandet så att den ligger tätt emot handleden. Den lösa änden ska nu hänga ner intill fingrarna.

Hur använder jag dragremmar – Linda dragremmarna

När du lägger remmen omkring stången ska du lägga remmen på den närmaste sidan mot kroppen först och sen dra den under och runt stången framåt, så att remmen möter fingrarna som du lägger från andra hållet överifrån.

Genom att dra åt remmen och greppa den kan du nu fördela tyngden mellan handleden och händerna. Om det är viktigt att kunna släppa greppet bör du bara lägga dragremmen en gång kring stången och se till att friktionen inte är för hög, så att stången glider om du släpper. Om du istället vill ha bästa möjliga grepp kan du lägga remmen flera varv runt.

Det finns olika varianter på lindningar som du kan använda, till exempel att lägga remmen i kors. Om greppet inte känns bra, gör om lindningen så att det passar bättre.

Hur använder jag dragremmar – Sträck och lyft

För att sträcka dragremmarna inför lyftet tar du ett grepp om de lindade remmarna och stången. Dragremmarna ska vara raka och sträckta. Låt sedan stången rulla lite bakåt och utåt i handgreppet så att dragremmarna och handlederna tar över en del av vikten. Du är nu klar att börja övningen!

När du gör övningar på detta sätt, tänk på att handlederna kan utsättas för stor påfrestning om du lägger hela tyngden på handleden, så fördela tyngden mellan greppet och handlederna. Med rätt belastning ger detta fortfarande en avsevärd förbättring av din greppstyrka. Målet är att hjälpa dig greppa tyngden, inte att bära hela lasten. Många experter rekommenderar också att du kompletterar remträningen med övningar som stärker greppet.

För en engelskspråkig guide om dragremmar med stegvisa instruktioner och instruktionsvideo, se här:

http://www.wikihow.com/Use-Lifting-Straps

Användning av dragkrokar

En alternativ produkt som komplementerar dragremmar är dragkrokar, som i allmänhet är gjorda som ett armband med en krok som du använder för att haka i stången. Armbandet bör sitta tätt mot handleden för att inte glida. Precis som för remmar gäller också att du ska undvika att kroka fast dig om du måste kunna lossa greppet enkelt vid exempelvis stötträning.

Inte heller med krokar bör du lägga hela tyngden i kroken, eftersom detta överlastar handlederna och får remmarna att skava in i handlederna. Försök istället hitta en balans där kroken tar så mycket last du behöver för att du ska orka greppa resten av tyngden.

Mina egna erfarenheter är att dragremmar är ett bättre alternativ då jag lättare kan fördela belastningen mellan fingrar och handleder med dragremmar jämfört med dragkrokar. Jag användänder främst dragremmar vid marklyft och chins. Ibland tränar jag marklyft och chins övningarna utan dragremmar men vid varje maxning är dragremmar ett måste för mig.

Tips på användningsområden?